27 września, 2021

Czym są produkty bezglutenowe?

1 min read

Produkty bezglutenowe mogą się pochwalić wieloma zaletami. Na pewno pozwalają na redukcję dolegliwości, które wynikają z nietolerancji glutenu. Mowa tutaj o biegunkach na zmianę z zaparciami, problemy trawienne, bóle głowy, senność, złe samopoczucie, objawy agresji, senność, a do tego problemu z układem nerwowym. Spożywanie bezglutenowych produktów przyczynia się także do obniżenia oraz regulacji tłuszczowej masy ciała.

Wynika to z niczego innego jak z poprawy funkcjonowania jelitowych kosmków, dzięki czemu odżywcze wartości z pożywienia mogą być w organizmie lepiej rozporządzane. Dzięki produktom nie zawierającym glutenu eliminuje sporą ilość węglowodanów, dlatego też możemy się spodziewać spadku wagi. Poza tym spożywanie jedzenia bez glutenu pozwala na uregulowanie naszej wodnej gospodarki. Stosując dietę także mamy wpływ pozytywny na woje zdrowie oraz samopoczucie. Przejście na bezglutenową dietę to idealna wręcz okazja do rozwinięcia swoich umiejętności kucharskich. Różnorodność bezglutenowej żywności umożliwia eksperymenty kulinarne oraz poznawanie nowych smaków.

Produktami bezglutenowymi naturalnie są: ziemniaki, kukurydza, ryż, gryka, proso, soja, maniok, amarantus, tapioka, fasola, soczewica, orzechy, sorgo, a do tego owoce, mięso i warzywa. Za bezglutenowe produkty uznaje się także produkty przetworzone, w których według ustaleń WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 miligramów na jeden kilogram. Oznaczamy je znakiem międzynarodowym przekreślonego kłosa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *