14 sierpnia, 2022

Czym charakteryzują się plastry wykrywalne?

2 min read

Produkcja żywności często wymaga stosowania narzędzi wykrywalnych, które ułatwiają detekcję ewentualnych ciał obcych w produktach spożywczych. Jednocześnie niezbędne jest zabezpieczenie zdrowia pracowników, w tym również ochrona ewentualnych miejsc zranionych, jeśli takie się u nich pojawią. Właśnie w tym celu warto stosować plastry wykrywalne.

 

Jak zbudowany jest plaster wykrywalny?

Plastry wykrywalne mają charakterystyczny, niebieski kolor, który pozwala na ich łatwą identyfikację w produktach spożywczych, w których barwa ta nie występuje naturalnie. Dodatkowo jest wyposażony w aluminiowy pasek, wykrywalny dla detektora metali. Dzięki temu kontrola jakości z pomocą takiego urządzenia może szybko znaleźć plaster, gdyby dostał się do żywności.

Co więcej, plastry wykrywalne zostały stworzone z myślą o jak największym komforcie pracowników. Dlatego posiadają hipoalergiczną, oddychającą siateczkę pochłaniającą wilgoć oraz klej akrylowy, który nie wywołuje podrażnień. Dostępne są w różnych rozmiarach.

 

Plastry o wysokim stopniu ochrony

Zranienia w pracy nie są rzadkością. Posługując się sterylnymi plastrami wykrywalnymi, możemy zabezpieczyć ranę pracownika, dzięki czemu nie będzie narażona na kontakt z powietrzem, wodą, pyłami czy drobinkami produkowanej żywności. Co więcej, plastry takie doskonale chronią też otoczenie i skutecznie tamują krew, co gwarantuje, iż nie dostanie się ona do produkowanych dań. W ten sposób ochronie podlega nie tylko pracownik, ale też konsument – a co za tym idzie także renoma firmy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.